Wat is BIC

BIC is een afkorting die staat voor het begrip Bank Identifier Code en deze code wordt toegepast in het internationale betalingsverkeer. Het doel van de BIC is een bank te kunnen identificeren. Voorheen werd in plaats van deze afkorting voor het begrip Bank Identifier Code ook wel de term SWIFT adres gebruikt. SWIFT is namelijk de organisatie waar de codes geregistreerd worden en waar meer dan achtduizend financiƫle instellingen bij zijn aangesloten uit tweehonderd verschillende landen. De BIC wordt in tegenstelling tot het IBAN uitsluitend gebruikt om een bank te kunnen identificeren en een IBAN verwijst naar een individuele bankrekening.

Structuur van de BIC

Elke BIC bestaat uit een opeenvolging van acht of elf letters die opgebouwd is als BBBBCCLLbbb of uit BBBBCCLL. Het deel BBBB staat voor de bankcode met vier letters, die door de bank zelf gekozen mogen worden. Het deel CC staat voor de landcode met twee letters en LL staat voor de plaatscode. Met bbb kan het filiaalnummer worden aangegeven. Voor het vaststellen van de BIC zijn de elementen BBBBCCLL in elk geval verplicht, maar het filiaalnummer hoeft niet te worden vermeld. Als er sprake is van een standaardaanduiding kan het deel bbb door XXX worden vervangen. Een voorbeeld van een Nederlandse BIC is INGBNL2A, waarbij het de ING bank betreft en er geen verwijzing naar een filiaal plaatsvindt. Ook deze code ABNANL2A kent geen filiaalnummer en dit nummer betreft de ABN bank.

BIC opvragen

In voorkomende gevallen is het bij grensoverschrijdend verkeer nodig om een BIC te vermelden. Indien deze onbekend is dan kan een BIC opvragen uitkomst bieden. Dat heel simpel met behulp van een IBAN calculator waar naast de IBAN ook de BIC zal worden vermeld. Voer een Nederlands rekeningnummer in op het invulveld van de calculator en de BIC zal meteen getoond worden.