IBAN in het buitenland

IBAN in het buitenland wordt straks hetzelfde gebruikt als in Nederland op het moment dat er meer uniformiteit komt. Dat zal in februari 2014 in Nederland dus de standaard worden, wat IBAN in het buitenland in sommige landen nu al is. Voor het overmaken van geld naar een bankrekening in het buitenland is een IBAN nodig dat staat voor International Bank Account Number. Dit lange nummer van maximaal 34 tekens maakt het makkelijker om de transactie tussen bankrekeningen in verschillende landen soepel en snel te laten verlopen. Een buitenlands bankrekeningnummer alleen is dan niet genoeg. Bij het overboeken dient men over een IBAN Code en BIC Code te beschikken.

Kosten geld overmaken naar het buitenland

Bij grensoverschrijdende transacties wordt er bij het geen gebruikmaken van IBAN in het buitenland ofwel dus alleen het bankrekeningnummer gebruiken kosten in rekening gebracht. Let dus altijd op bij het overboeken naar een bankrekening in het buitenland dat er IBAN en/of BIC worden ingevuld. Op de websites van banken wordt vaak vermeld dat van IBAN in het buitenland met BIC Code verplicht gebruik moet worden gemaakt om zonder kosten geld over te maken.

BIC en IBAN in het buitenland

Indien er een SEPA (Single Euro Payments Area) overboeking wordt gedaan naar het buitenland is het bij de meeste banken nodig om zowel een IBAN als een BIC te gebruiken. Bij BIC en IBAN in het buitenland kunnen SEPA overboekingen door een bank geweigerd worden als deze codes ontbreken. De overboeking zal in dat geval niet verwerkt worden. Overigens kan door gebruik te maken van een IBAN calculator de code van een IBAN in het buitenland berekend worden. Het land moet dan worden ingevuld net als de naam van de bank en het rekeningnummer. Het toetsen van een correcte code van een IBAN in het buitenland behoort eveneens tot de mogelijkheden.